Professionele opleiding

Voetreflexologie

Craniosacraal Combi - Lichaam & Voetreflexologie - Jaartraject

Inhoud van het jaartraject Craniosacraal Combi Lichaam & Voetreflexologie

In het lichaam bevindt zich het craniosacrale systeem, hetgeen van de hersenbotjes (cranium) tot aan het heiligbeen (sacrum) loopt. 

Binnenin bevinden zich vliezen en een vloeistof die de hersenen en het zenuwstelsel omgeven. 

Door middel van zachte technieken met de handen kunnen we dit craniosacrale systeem in het lichaam leren invoelen. 

Aangezien het lichaam macro is en de voeten micro, kunnen we het craniosacrale systeem ook in de voeten invoelen.

We werken met de levensstroom die verbonden is met het craniosacraal systeem en aanwezig is in het hele lichaam. 


De levensstroom is voelbaar in de natuurlijke ritmische bewegingen die het in het craniosacraal systeem, alsook de rest van het lichaam, teweeg brengt. 


Naast het craniosacraal-systeem werken we ook met de weefsels en vloeistoffen van het hele lichaam. 


In een craniosacrale sessie kunnen we de spanningen in de weefsels helpen vrijmaken, zodat de levensstroom weer vrij aanwezig kan zijn en kan stromen.

In deze opleiding leer je craniosacrale technieken voor het lichaam en de voeten, waarbij je met het beoefenen van de technieken het lichaam van binnenuit leert kennen. Door eerst op het lichaam te voelen krijg je een goed gevoel van hoe bijvoorbeeld het craniosacraal systeem in het lichaam zelf voelt. Vervolgens kun je dit ook goed in de voeten leren voelen, omdat je de lichamelijke ervaring al in je hebt. Met deze werkwijze is het mogelijk om het invoelen van het lichaam en de voeten tijdens een craniosacrale sessie te combineren, alsook om het alleen op de voeten of het lichaam toe te passen. Dit geeft meer mogelijkheden als voetreflexoloog in het werken met het craniosacrale systeem tijdens een sessie.


Aangezine in de craniosacraal therapie met de mens als geheel wordt gewerkt, komen mensen van alle leeftijden en geslacht in aanmerking voor deze aanpak, ongeacht hun klachten. (met uitzondering van de contra- indicaties daargelaten) Het volgende document illustreert casuïstiek waarin de verdiensten van Craniosacraal therapie naar voren komt!

Opbouw van het jaartraject Craniosacraal Combi Lichaam & Voetreflexologie

In het jaartraject zijn er vier workshops van drie dagen met lestijden van 10:00 tot 17:00 uur. 

Tijdens een workshop zullen we over de drie dagen craniosacraal technieken beoefenen, zowel op het lichaam als op de voeten. 

Iedere workshop bestaat voor het grootste deel uit praktijk. 

De theorie is in de workshop geïntegreerd en sluit aan op de praktijkoefeningen.


Instapvoorwaarden voor dit jaartraject of basisworkshop: de cursist heeft een basisjaar voetreflexologie afgerond. 

Info traject en beschrijving per workshop

De kosten voor de volledige opleiding zijn €1599,- inclusief vier driedaagse workshops, afronding tweedaagse workshop en examen met certificaat. 

Indien je inschrijft voor het volledige jaartraject (pas mogelijk vanaf september 2022) geniet je een korting van €81

Voor de cursisten die nu inschrijven voor de komende workshops, vervolgens instappen in het volledige traject, wordt bovengenoemde korting eveneens toegepast. Deze korting wordt automatisch verleend!

Als je één of meerdere 'optionele' dagdelen volledige behandeling voeten en/of lichaam extra wilt volgen, dan kost dit €65,- per dagdeel van 3½ uur. Deze dagdelen kunnen door iedereen gevolgd worden die de bijbehorende workshop hebben gevolgd.

Neem alvast een kijkje voor de opkomende data!

Craniosacraal Combi Basisworkshop

In de Craniosacraal Combi Basisworkshop leer je de basistechnieken van de craniosacraal therapie, waaronder technieken om te werken met de hersenbotjes, het sacrum, de natuurlijke ritmische bewegingen en de verschillende horizontale diafragma’s (zoals het bekkengebied) van het lichaam.

Het beoefenen van de technieken zal worden gecombineerd met uitleg over de werking van craniosacraal therapie, het craniosacrale systeem, de aanmaak van het cerebrospinale vloeistof, het bindweefsel en de horizontale diafragma’s.

Na afloop van deze workshop ben je in staat om een volledige craniosacraal behandeling te geven.

Bijdrage voor deze workshop inclusief syllabus en certificaat : €360

De volgende reeks is voorzien voor: 18, 19 en 20 februari van 10u00 - 17u00

Schrijf hier in voor de BASISWORKSHOP (later kan je ook inschrijven voor de optionele dagdelen)

Inschrijvingsformulier Craniosacraal Combi BASISWORKSHOP

Craniosacraal Combi vervolg: Natuurlijke ritmes & Bindweefsel

In de Craniosacraal Combi workshop Natuurlijke ritmes & Bindweefsel gaan we verder kijken hoe de natuurlijke ritmische bewegingen tot uiting komen in de hersenbotjes en het sacrum, waarbij je technieken leert om deze natuurlijke ritmes te ervaren. Ook leer je technieken om met het verticale hersenvlies (falx cerebri en cerebelli) te werken en te zien hoe deze onderdeel uitmaakt van het membraansysteem in de hersenen. In deze workshop zullen we de diverse manieren waarop het cerebrospinale vloeistof wordt afgevoerd bekijken en technieken beoefenen om de stroming en afvoer van het cerebrospinale vloeistof te bevorderen.

Het craniosacraal systeem is via het bindweefsel en de vloeistoffen verbonden met de rest van het lichaam. Het lichaam houdt eventuele fysieke en emotionele spanningen in de weefsels vast, waarmee ook de levensstroom wordt vastgehouden. In deze workshop leer je ook craniosacraal technieken om spanningen in het bindweefsel (inclusief benen, armen, romp en nek) te helpen vrijmaken en daarmee de levensstroom te laten stromen. Daarmee komen ook de natuurlijke ritmische bewegingen (die door de levensstroom teweeg worden gebracht) weer in balans.

Het beoefenen van de technieken zal worden gecombineerd met uitleg over de verbinding van het craniosacraal systeem met het bindweefsel, de verbinding van het cerebrospinaal vloeistof met het interstitiële vloeistof, alsook de relatie tussen het bindweefsel, fysieke en emotionele spanningen en het vrijmaken van de levensstroom.

Voorwaarde deelname aan deze workshop: de cursist heeft de Craniosacraal Combi Basisworkshop afgerond. 

Bijdrage voor deze workshop inclusief syllabus en certificaat: €360

Data workshop: 6, 7, 8 mei 2022 van 10u00 - 17u00

Inschrijvingsformulier Craniosacraal vervolg: NATUURLIJKE RITMES & BINDWEEFSEL

Craniosacraal Combi specialisatie: Gezicht & Zintuigen

In de Craniosacraal Combi specialisatieworkshop Gezicht & Zintuigen leer je technieken om te werken met de botjes, spiertjes en zenuwen van het gezicht. We zullen daarbij ook technieken voor de mond, de kaken en kauwspieren beoefenen. De zintuigorganen die we in deze workshop gaan behandelen zijn de ogen, oren, evenwichtsorgaan en neus. Daarbij leer je technieken voor de ogen (inclusief de oogspieren, bezenuwing en het visuele systeem), oren en het evenwichtsorgaan, alsook de neus en de sinussen.

Verder zullen we de craniale zenuwen bespreken en een deel van de craniale zenuwen behandelen met technieken. Een aantal van de craniale zenuwen zijn ook met de zintuigorganen verbonden.

Het beoefenen van de technieken zal worden gecombineerd met uitleg over de bezenuwing van het aangezicht, de werking van de ogen en het visuele systeem, de oren en het evenwichtsorgaan, alsook de neus en de sinussen. Verder leer je het verloop van de craniale zenuwen kennen.

Voorwaarde deelname aan deze workshop: de cursist heeft de Craniosacraal Combi Basisworkshop en Natuurlijke ritmes & Bindweefsel workshop afgerond.

Bijdrage voor deze workshop inclusief syllabus en certificaat: €360

Data workshop: deze workshop wordt georganiseerd vanaf september 2022

Het inschrijvingsformulier voor deze workshop wordt opengesteld zodra het traject organisatorisch voltooid is.

Craniosacraal Combi specialisatie: Hersenen & Zenuwstelsel

In de Craniosacraal Combi specialisatieworkshop Hersenen & Zenuwstelsel maak je kennis met de hersenen en het verloop van de zenuwbanen in het lichaam. Je leert technieken beoefenen om te werken met een aantal breinstructuren, waaronder structuren die onderdeel uitmaken van het hormoonstelsel en structuren die betrokken zijn bij emoties. Het ventrikelsysteem gaan we ook in meer detail bekijken. Verder zal het perifere zenuwstelsel met de plexuses en een aantal zenuwbanen in het lichaam ook aan bod komen.

Het beoefenen van de technieken zal worden gecombineerd met uitleg over de opbouw van de hersenen, de ontwikkeling van de hersenen, alsook uitleg over de opbouw van het zenuwstelsel.

Voorwaarde deelname aan deze workshop: de cursist heeft Craniosacraal Combi Basisworkshop en Natuurlijke ritmes & Bindweefsel workshop afgerond.

Bijdrage voor deze workshop inclusief syllabus en certificaat: €360

Data workshop: deze workshop wordt georganiseerd vanaf september 2022

Het inschrijvingsformulier voor deze workshop wordt opengesteld zodra het traject organisatorisch voltooid is.

Afronding tweedaagse workshop

Bijdrage voor deze workshop: €240

Het inschrijvingsformulier voor deze workshop wordt opengesteld zodra het traject organisatorisch voltooid is.


Het traject wordt afgerond met een examen en eindcertificaat

Over de docenten

Reenaers Carine

Vanaf 1999 ben ik gepassioneerd door voetreflexologie. Na de opleiding bij Lydie Schoenmakers heb ik vervolgens mijn opleiding bij Total Health in 2011 met succes afgerond. In 2006 heb ik aan de craniosacraal voetreflexologie (levels I, II en III) van Martine Faure-Alderson deelgenomen. Inmiddels mag ik voor Golden Feet het protocol craniosacraal voetreflexologie van Martine Faure-Alderson aan de cursisten geven in module 5. Vanaf dit najaar zullen daar ook de combi craniosacraal workshops (lichaam en voet) die ik samen met Geert verzorg aan toegevoegd worden. De ervaring en het enthousiasme die we in de praktijk hebben opgedaan delen we graag met cursisten.

Heidema Geert

Mijn eerste kennismaking met de hersenen was tijdens mijn studie biologische psychologie, waarbij ik leerde over hoe de hersenen en het lichaam met elkaar samenwerken en een geheel vormen. Tijdens het doen van wetenschappelijk onderzoek raakte ik geïnteresseerd in integratieve geneeskunde. Vanaf 2009 heb ik diverse opleidingen in complementaire geneesmethodes in Santa Fe (NM, Verenigde Staten) gevolgd, waaronder de craniosacraal opleiding bij Etienne Peirsman. In 2010 ben ik mijn craniosacraal praktijk in Santa Fe begonnen en heb deze vanaf 2015 in Nederland voortgezet. Nadien heb ik extra modules gevolgd bij de Peirsman Cranio Sacraal Academie (PCSA), alsook craniosacraal opleidingen in het behandelen van paarden. Het samenwerken met Carine vind ik heel leuk en mooi; ik heb zelf geen voetreflexologie achtergrond en ik vind het mooi om het craniosacraal systeem ook via de voeten te leren kennen. Het is voor mij een verrijking hoeveel er via de voeten te voelen valt. Dit is ook de respons die we van deelnemers aan de workshops horen, dat ze zowel in het lichaam als via de voeten zoveel kunnen ervaren.


Heb je vragen over de opleiding of wil je instappen in een specifieke module, richt je vraag naar [email protected] of neem telefonisch contact op via 045 58 27 43